A BKV-per tárgyalásának előrehaladtával egyre több, eddig homályban maradt részlet derül ki az ügy nyomozati szakáról. Jegyzőkönyvek, tanúk és vádlottak beszámolói erősítik azt a feltételezést, hogy a nyomozó hatóságok több törvénytelenséget követtek el az eljárás során. A szálakat követve Tarlós István környezetében több háttérembert találtunk, akik mozgatói voltak az eseményeknek, mára pedig elnyerték jutalmukat a fővárosban.

Vízválasztónak számított a BKV-perben, amikor a vádlottak után több tanú is megerősítette, hogy vallomásaikat nyomás alatt, valótlan, nyomozók által elvárt terhelő állítások beemelésével tették meg. Az elmúlt hetekben Pálocska János tanú tálalt ki arról, hogy a BKV-ügyet vezető nyomozó bírók és más hatósági személyek befolyásolását ígérte neki egy másik ügyben, ha valótlan terhelő vallomást ír alá. Állítása szerint Bói László rendőr - utalva a BKV-per elsőrendű vádlottjára, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettesre - közölte vele, hogy "Hagyót le fogják tartóztatni, ez már eldöntött tény, kell a vallomás".

Néhány nappal később Sz. György, a BKV korábbi jogi igazgatója mondta el tanúként, hogy volt olyan mondat a vallomásában, amelyet Győri György ügyész fogalmazott meg, mert az eredeti állítást nem találta elég "hihetőnek". Ő - bár sokat puhított rajta - terhelő vallomását nem vonta vissza. Elmondta, háromszor ügyvéd jelenléte nélkül is beszélgettek vele a nyomozók. Két kisgyermekére utalva azt sugallták, hogy akár 20 évig is börtönben maradhat, mert "sokan rá vallottak". Ez végül blöffnek bizonyult.

A BKV-ügy nyomozását a BRFK gazdaságvédelmi osztálya végezte, kiemelt ügyészi felügyelet mellett. A nyomozás alatt Tarlós két szövetségese dolgozott a BRFK-nál, a harmadik pedig Jónás Endre volt, aki 1988-ig kémelhárítóként tevékenykedett, majd 13 évig vezette a titkosszolgálati terrorelhárító szolgálatot, és rövid ideig a Nemzetbiztonsági Hivatalt. Ők jelenleg már a főváros alkalmazásában állnak vezető beosztásban, a BKV-nyomozás csak egyfajta "idénymunka" volt számukra.

Tarlós politikai szövetségesei közül egyértelműen Pető György vitte a legtöbbre, jelenleg a főpolgármester jobbkeze a városházán, és ő vezeti a Fővárosi Biztonsági Irodát (FBI). Pető a rendszerváltás előtt III/II-es ügynök volt, majd az óbudai MSZP tagja lett. A pártos belharcok során egyértelműen Hagyó Miklós riválisának számított, és 2008-ban, Tarlós akkori kerületében szétszakította a szocialista pártot. A megmaradt MSZP-sek Tarlós puha ellenzékének tartották őt, és árulásként élték meg az egykori kémelhárító pártszakítását.

Pető György útja innen a BRFK gazdaságvédelmi osztályának állományába vezetett, épp akkor és arra az osztályra, amelyik a kezdődő fővárosi korrupciós nyomozásokon dolgozott. Az Index hírportál derítette ki később, hogy Pető György fővárosi cégvezetőkből informátorhálózatot épített ki. Beépített emberei segítették a nyomozásokat. Akkoriban történt például, hogy Bói László rendőr valótlan tanúvallomást kért Pálocska Jánostól a BKV-ügyben. Az Index azt is megírta, hogy Pető, rendőri pozícióját kihasználva a fővárosi cégvezetőket szervezett kapcsolatokként nyilvántartásba vette a BRFK-nál. Közülük többen hangoztatták, hogy a botrányok révén Fidesz-győzelmet sejtető választások után pozícióba fognak kerülni Tarlósnál.

Érdekes szereplője az ügynek Halász Ottó, aki a fővárosi FKF Zrt. munkatársa volt. Halász Ottó 2010 májusában szintén a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán dolgozott vezető tanácsosként, és egy jegyzőkönyv tanúsága szerint 2010. május 14-én részt is vett Hagyó Miklós kihallgatásán. Ő a rendőri munka után Tarlós mellett érvényesült, de közben egy ezotériával foglalkozó honlapot is üzemeltet. Ott úgy fogalmaz egy írásában, hogy "a szellemvilág hatalmát soha nem fordítaná önös, vagy nemtelen célokra, és képességeit csak a szolgálat céljaira használja". Mindemellett Halász Ottó nem hagyott fel a "világi" nyomozással sem, ugyanis ő vezeti a budapesti Questing Magánnyomozó Irodát.

Keddi cikkében az Index feltárta, hogy egy elit, 30 fős biztonsági igazgatóság dolgozik 2010 óta a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nél. A csapat főnöke Jónás Endre, aki 1988-ig kémelhárító volt, majd 13 évig vezette a titkosszolgálati terrorelhárító szolgálatot, és rövid ideig a Nemzetbiztonsági Hivatalt főigazgatója is volt. Jónásról azt is tudjuk, hogy a III/II-es csoportfőnökségnél Pető György felettes tisztje volt, így "szakmai kapcsolatuk" igen komoly múltra tekint vissza. A 30 fős igazgatóságon dolgozik még hét volt BRFK-s gazdaságvédelmis nyomozó (többen közülük a 2010-es fővárosi közműcégek nyomozásaiban is részt vettek), hárman a Nemzetbiztonsági Hivatalnál dolgoztak, ketten a NAV-nál is megfordultak, valamint akad közöttük egykor az Információs Hivatalban (polgári hírszerző szolgálatnál) dolgozó szakember is.

Információink szerint több más fővárosi cégnél tucatnyi további, hasonló múltú biztonsági feladatokat ellátó személy van állományban, akik Pető György (FBI) operatív vezetésével kvázi fővárosi titkosszolgálatként működnek.

Szerző: STOP

Cikk forrása: http://www.stop.hu/belfold/tarlos-titkosszolgalata-vezenyelte-le-a-bkv-nyomozast/1152713/