Budapest Esély Kft. – Azonnali hatállyal elbocsátották a közfoglalkoztatást szervező cég igazgatóját

Budapest főpolgármester-helyettese, Szentes Tamás azonnali hatállyal, indoklás nélkül elbocsátotta Kulinyi Mártont, a hajléktalanoknak, romáknak és menekülteknek közfoglalkoztatást és esélyegyenlőségi programokat szervező Budapest Esély Nonprofit Kft. igazgatóját. A felmondást semmilyen vizsgálat vagy „ügy” nem előzte meg.

Pontosabban csak egy ajánlattétel: Szentes Tamás október utolsó szombatján magához kérette a cégvezetőt, és közölte vele: más elképzelései vannak a céggel, ezért új vezetőt akar, Kulinyi ügyintézőként maradhat. A megbeszélésen Pető György – Tarlós István főpolgármester bizalmasa – is részt vett. Kulinyi Márton csodálkozott: neki eddig nem szóltak, holott az összes foglalkoztatásról és esélyegyenlőségről szóló fővárosi koncepciót ő készítette, s mi lenne az új irány? Nem kapott választ. Kulinyi nem fogadta el az ajánlatot. Szentes november 10-én azonnali hatállyal elbocsátotta. Hétfőn már utódja – akit a főpolgármester-helyettes kérésére alkalmaztak a cégnél projektvezetőként –, Pirisi Károly ült a székében.

– Az unokám születését vártam a kórházban, amikor megkaptam a városházi idézést. Tudtam, miért hívnak, de azóta se értem. A Budapest Esély Kft.-nek alapítója, igazgatója vagyok immáron 17 éve. Még soha senki – beleértve az új városvezetést is – nem jelezte, hogy a munkámmal kapcsolatban bármilyen problémája lenne. Kafkai az egész történet – ingatja a fejét Kulinyi Márton.

A fővárosi cégek vezetőinek kinevezése és felmondása Tarlós István főpolgármester jogköre. A legutóbbi közgyűlésen Kaltenbach Jenő, az LMP frakcióvezetője ezért tőle kérdezte, miért kívánják elbocsátani Kulinyit. Tarlós István reggel még négyszemközt azt közölte, hogy nem tud róla, délután a helyettesét, Szentes Tamást kérte fel a válaszadásra. Szentes viszont arra hivatkozva, hogy személyi ügyről nyílt ülésen nem beszélhet, nem adott választ.

Cikk forrása: http://nol.hu/archivum/20121119-kafkai_tortenet__vezetocsere_indoklas_nelkul