A fővárosi Fidesz-frakció és Tarlós István konfliktusáról írt csütörtökön az Origo hírportál, amely szerint a fideszesek nyolcpontos ultimátumot adtak a főpolgármesternek, aki ellen a budapesti szocialistákkal is összefogtak volna, a miniszterelnöknek pedig levelet írtak az együttműködés nehézségeiről.

A cikk szerint az Orbán Viktornak küldött levelet - amelyben Budapest aktuális helyzetét és a Tarlós Istvánnal való együttműködés nehézségeit elemzik - a főpolgármester egyik helyettese, György István és Németh Zoltán fővárosi Fidesz-frakcióvezető írta alá, de kidolgozásában több budapesti fideszes is részt vett.

A hírportál úgy tudja, hogy Orbán Viktor válaszában elhárította, hogy ő foglalkozzon a vitával, ugyanakkor megbízta a Miniszterelnökség államtitkárát, Lázár Jánost, tájékozódjon a konfliktusról. A hírportál érdeklődésére sem György István és Németh Zoltán, sem Tarlós István nem akart nyilatkozni a levélről.

Az Origo szerint a Fidesz-frakció és Tarlós István közötti egyre nagyobb ellentétet jelzi az is, hogy a szeptemberi közgyűlés előtti Fidesz-frakcióülésen több résztvevő szerint a képviselőcsoport nyolcpontos ultimátumot adott Tarlós Istvánnak. A György István főpolgármester-helyettes által felolvasott listán követelték például, hogy Tarlós István küldje el két munkatársát: a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgyöt, valamint a főpolgármester tanácsadóját, a volt XII. kerületi polgármestert, Mitnyan Györgyöt.

Emellett az Origo szerint a fideszesek szerették volna elérni, hogy a fővárosi cégek vezetőit ne a főpolgármester jelölje, hanem a közgyűlés, és ezen az ülésen tette a frakció világossá azt is, hogy Tarlós István nem fokozhatja le a Budapesti Közlekedési Központot vezető Vitézy Dávidot. A Fidesz-frakció azt is szerette volna, hogy a főpolgármester a Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárral folytatott kormányzati tárgyalásokra vigye magával György Istvánt.

Az Origo információi szerint ezen a frakcióülésen György István közölte azt is, hogy ha Tarlós István ezt nem teljesíti, akkor az MSZP-vel is hajlandók összefogni azért, hogy megnyirbálják a főpolgármesteri jogköröket. Fővárosi fideszes és szocialista képviselők is megerősítették a portálnak, hogy György István tárgyalt erről Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével, a szocialisták azonban elutasították a kezdeményezést.

A cikkben az Origo azt állítja, hogy a Fidesz-MSZP-összefogásra és az ultimátumra reagálva Tarlós István megfenyegette György Istvánt, hogy minden főpolgármester-helyettesi hatáskörétől megfosztja.

A portál arról is írt, hogy a főpolgármesternek nemcsak a Fidesz-frakcióval, hanem a kerületi polgármesterekkel is egyre feszültebb a viszonya. Emlékeztetnek arra, hogy már tavaly nyáron külön szervezetbe, a Budapesti Önkormányzati Szövetségbe tömörültek a kerületi vezetők, akik az Origo szerint elsősorban a finanszírozás miatt orroltak meg a főpolgármesterre.

A lap szerint kedden egy újabb fórum alakult a kerületi érdekek képviseletére a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, az V. kerületi polgármester Rogán Antal kezdeményezésére. A kerületi polgármestereken túl valamennyi fővárosi képviselőt, az egyéniben és listán bekerülteket is tömörítő, több mint negyventagú munkacsoport a tervek szerint "szükség szerinti" gyakorisággal tárgyal majd a megoldandó problémákról.

Cikk forrása: http://www.stop.hu/belfold/haboru-egymast-gyilkolja-tarlos-es-a-fidesz-frakcio/1088395/