Annyira eldurvult az elmúlt hetekben a fővárosi fideszesek és Tarlós István konfliktusa, hogy a Fidesz a budapesti szocialistákkal is összefogott volna Tarlós ellen - tudta meg az [origo]. Tarlós helyettese és a Fidesz fővárosi frakcióvezetője a budapesti helyzetről egy titkosan kezelt levélben Orbán Viktort is tájékoztatta. A héten közben Rogán Antal kezdeményezésére újabb fórumot alakítottak a fideszesek.

Fővárosi fideszesektől úgy tudjuk, hogy Orbán Viktor a levélre úgy reagált, hogy jelenleg nem az ő dolga foglalkozni Tarlós és a Fidesz-frakció vitájával. Megbízta azonban a Miniszterelnökség államtitkárát, Lázár Jánost, hogy tájékozódjon az egyre mélyülő konfliktusról.

A Fidesz-frakció és Tarlós István közötti egyre nagyobb ellentétet jól jelzi, hogy az előző, szeptemberi közgyűlés előtti frakcióülésen több résztvevő szerint a frakció "ultimátumot adott" Tarlósnak. György István főpolgármester-helyettes felolvasott egy nyolcpontos listát, amelyben követelték Tarlóstól például, hogy küldje el két munkatársát: a Fővárosi Biztonsági Irodát vezető Pető Györgyöt, illetve tanácsadóját, a volt XII. kerületi polgármestert, Mitnyan Györgyöt.

A fideszesek szerették volna, hogy a fővárosi cégek vezetőit ne Tarlós jelölje, hanem a közgyűlés, és ezen az ülésen tette a frakció világossá, hogy nem fokozhatja le a főpolgármester a Budapesti Közlekedési Központot vezető Vitézy Dávidot. Tarlós ugyanis úgy gondolja, hogy Vitézynek "az életkorából adódóan van még mit tanulnia a cégvezetés területén", ezért vezérigazgató-helyettesnek szerette volna lefokozni. A Fidesz-frakció emellett azt is el akarta érni, hogy Tarlós a Naszvadi György nemzetgazdasági államtitkárral folytatott kormányzati tárgyalásokra magával vigye György Istvánt.

Az MSZP-t is megkereste a Fidesz

A frakcióülésen több résztvevő szerint György István közölte Tarlóssal, hogy ha ezt nem teljesíti a főpolgármester, akkor az MSZP-vel is hajlandóak összefogni azért, hogy megnyirbálják a főpolgármester jogköreit. Fővárosi fideszes és szocialista képviselők is megerősítették az [origo]-nak, hogy György István tárgyalt erről Horváth Csabával, az MSZP fővárosi frakcióvezetőjével.

A szocialisták azonban elutasították György kezdeményezését, egy MSZP-s szerint "egyszerűen azért, mert semmi érdekünk összefogni a Fidesszel és legyengíteni a főpolgármestert". A Fidesz-MSZP összefogásra és az ultimátumra egy résztvevő szerint Tarlós úgy reagált, hogy megfenyegette Györgyöt, hogy minden főpolgármester-helyettesi hatáskörétől megfosztja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az Orbánnak küldött levél tartalmáról megkérdeztük György Istvánt és  Németh Zoltánt, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. György István annyit mondott, "ez nem időszerű", Németh Zoltán pedig azt mondta: "Ha lesz olyan levél, amelyről be kell számolni, beszámolunk."

Tarlós István főpolgármester szintén nem kívánt nyilatkozni sem az Orbánnak küldött levélről, sem a Fidesz-frakcióval fennálló konfliktusáról. A múlt héten az [origo]-nak adott interjújában viszont célzott az ellentétre. Tarlós azt mondta: "minden nagyobb politikai közösségben vannak nemtelen módszerekkel dolgozó, koncepciószerűen másodszándékú emberek", majd hozzátette, hogy "nálunk is vannak hivatásos ólálkodók, akik ha lehetőséget látnak, elkezdenek mesterkedni".

Cikk forrása: http://www.origo.hu/itthon/20121003-eldurvult-tarlos-istvan-es-a-budapesti-fidesz-konliktusa.html