Pető György, a Fővárosi Biztonsági Iroda vezetője 2010-ben a BRFK nyugállományú rendőrtisztjeként olyan személyeket szervezett be informátoroknak, akik az önkormányzati választás után nagy fővárosi cégek élén találták magukat. A volt III/II-es ügynököt Tarlós István főpolgármester nevezte ki 2010 októberében.

tarlósTarlós István kiszolgált kommunista-szocialista és SZDSZ-es káderekre építő személyzeti politikája ismét csúfos kudarcot vallott. Március elején László György, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) vezérigazgatója (a több milliárdos hűtlen kezelés miatt feljelentett Főtáv volt kommunikációs igazgatója) adta be lemondását. Szerdán a főpolgármester bejelentette, hogy április 1-jei hatállyal meneszti Tölgyesi Balázst, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vezérigazgatóját, akit a poszton Klug Lajos, a Városháza nemrég kinevezett közmű és környezetvédelmi osztályvezetője vált. Tölgyesi az előző ciklusban Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes nyomására lett az FKF vezérigazgató-helyettese, ahol nagyberuházásokkal és stratégiai kérdésekkel foglalkozott. Mindkét politikus Tarlós István fideszes főpolgármester felkérésére lett cégvezető.

Az index.hu hírportál ma arról számolt be, hogy a rendőrség látókörébe került Pető György is, aki jelenleg a Fővárosi Közterület-felügyelet, illetve az újonnan megalapított, budapesti cégek vagyonvédelmét felügyelő és koordináló nonprofit kft, a Fővárosi Biztonsági Iroda (FBI) vezetője. Pető 1979-1983 között a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportjának kémelhárító tisztje volt, majd 1989-ig a KISZ Központi Bizottságának osztályvezetőjeként tevékenykedett. 2002-ben Óbuda szocialista alpolgármestere volt, majd 2006-tól a XI. kerületi MSZP-s polgármester, Molnár Gyula kabinetfőnökeként dolgozott. 2009-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Gazdaságvédelmi Osztályán helyezték el, mígnem 2010 októberében Tarlós István kinevezte az említett két cég élére.

Az index.hu információi szerint Pető György 2010-ben, még a BRFK rendőrtisztjeként olyan személyeket szervezett be informátoroknak, akik a választás után nagy fővárosi cégek vezetőiként kaptak megbízást, volt köztük olyan is, aki ezt már az őszi választások előtt nyíltan hangoztatta. Valószínűsíthető egyébként, hogy Tölgyesi Balázs feldobása mögött is Pető áll, akit többek között az FKF-nél, a Főtávnál és a fővárosi gyógyfürdőcégeknél történt gyanús ügyek kivizsgálásával bíztak meg 2010 elején. (Az FKF-nél hűtlen kezelés, fiktív tanulmányok és egyéb bűncselekmények gyanújával 2009 novembere óta folytat vizsgálatot a Nemzeti Nyomozó Iroda.)

A barikad.hu Staudt Gábort, a Jobbik budapesti elnökét is megkereste az ügyben, aki elmondta: a Jobbik az önkormányzati választások óta tiltakozik az ellen a személyzeti politika ellen, amelyet Tarlós István folytat. Véleménye szerint ennek egyenes és sajnálatos következménye, hogy az elmúlt húsz év olyan kulcsfigurái, mint Atkári János és Pető György komoly vezető szerephez juthattak. „Ez csak a jéghegy csúcsa, a mélyben a két évtizedes Demszky-éra személyzeti állománya tovább kísért” - nyilatkozta Staudt, aki bízik abban, hogy ezek az ügyek végre megindítják a személycseréket és a valódi elszámoltatást a fővárosban, amelyre ősszel a budapesti választók nagy része szavazott.

Bencsik János

barikad.hu-index.hu

Cikk forrása:
http://alfahir.hu/tarl%C3%B3s_%C3%BAjabb_embere_bukhat_be_bes%C3%BAg%C3%B3h%C3%A1l%C3%B3zatot_szervezett_iiiii-es_pet%C5%91_gy%C3%B6rgy-20110317