Pető György volt óbudai alpolgármester és rendőrségi köztisztviselő veheti át a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetését - tudta meg a hvg.hu. Az új igazgató október 28-án foglalhatja el székét.

A minap jelent meg a hír, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szóvivőjét, a 25 éves Vitézy Dávidot szánja a BKV-t is működtető Közlekedési Központ igazgatójának Tarlós István főpolgármester. Budapest új vezetője más fővárosi társaságok leendő irányítóiról is konkrét elképzelésekkel bír. A hvg.hu értesülései szerint ugyanis már bejelentették, hogy a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója, Szabó Mihály fel van mentve, s október 28-án reggel nyolc órakor új vezető kezd a helyén. Úgy tudjuk, közölték azt is, hogy az új igazgató több új embert visz magával a céghez.

A hírek szerint a poszt várományosa Pető György, aki – mint azt a HVG is megírta idén márciusban – 1979 és 1983 között a Belügyminisztérium III/II-es főcsoportjának nyílt állományú kémelhárítója volt, majd pr-tanácsadó lett és bekerült az óbudai politikai életbe. Ott megjárta az MSZP-t, az MSZDP-t, és az előző választási ciklusban Tarlós István mellett volt alpolgármester. Óbudát hátrahagyva a XI. kerület polgármestere, a szocialista Molnár Gyula kabinetfőnökeként tevékenykedett.

Miután Pető politikai pályafutásának búcsút intett, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon kötött ki. Nem is akármilyen ügy került a kezébe: a BKV-s botrány. Ez azért volt érdekes, mert Pető György az MSZP belháborúiban Hagyó ellenlábasának számított. A nyomozás még javában zajlik, őt magát azonban már a közterület-felügyelet irányításának átvételével hozták hírbe.

Amennyiben Pető György lesz a közterület-felügyelet új igazgatója, és már október 28-tól, akkor valószínűleg csak kinevezéssel kerülhet a posztra az eddig szokásos pályáztatás helyett. Ezt támaszthatja alá az is, hogy a budapest.hu portálon található közgyűlési információk szerint az október 27-ei Fővárosi Közgyűlés első napirendi pontjaként módosítani fogják a közterület-felügyelet alapító okiratát. Az előterjesztés szerint "a költségvetési szerv igazgatóját Budapest Főváros Közgyűlése nevezi ki". A módosításhoz – információink szerint – a közterület-felügyelettől semmilyen anyagot nem kértek be. A közgyűlésen nem csak a felügyelet személyi kérdésekről tárgyalnak majd, hanem arról is, hogy a társaság feladatai közé tartozik majd a közterületi rend fenntartása is. Pető György, aki ma még a rendőrség állományában van, nem kívánta hivatalosan megerősíteni a hvg.hu-nak kinevezésének hírét.


Az összes fővárosi cég vezetőjét Tarlós választaná ki

A jövőben Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester dönthet a fővárosi fenntartású intézmények vezetőinek kinevezéséről. Az MTI közlése szerint előterjesztés értelmében megváltoztatnák az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletet. A változtatás értelmében Tarlós István hatáskörébe kerülnének az úgynevezett személyi kérdések. Az előterjesztő főpolgármester indoklásában emlékeztet arra: a helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint a Fővárosi Közgyűlés rendeletével átruházhatja bizottságára, a főpolgármesterre az intézményvezetők kiválasztását, kinevezését, megbízását.

„Ezen jogszabályi felhatalmazás alapján javasolom, hogy egyes fővárosi önkormányzati intézmények, így a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Fővárosi Közterület-felügyelet és a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő egyes gazdasági társaságok vonatkozásában az úgynevezett személyi kérdésekkel (vezetők kinevezése, díjazása, vezetői megbízás visszavonása) kapcsolatos hatáskör kerüljön átruházásra a főpolgármesterre” – olvasható Tarlós István előterjesztésében.

A döntés mások mellett a Fővárosi Közterület-felügyelet, a BKV, a Fővárosi Csatornázási Művek, a Fővárosi Gázművek, a Fővárosi Közterület-fenntartó, a Főtáv, a Fővárosi Vízművek, Budapest Gyógyfürdői, a Temetkezési Részvénytársaság, a Vidámpark, a Fővárosi Ingatlankezelő, a Főkert, a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., a Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., a csepeli szennyvíztisztító beruházást előkészítő Enviroduna Kft., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a Parking Kft. és a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőinek kinevezését és a cégekkel kapcsolatos személyi kérdéseket érintené.

Szabó Mihály még pályázott

A Fővárosi Közterület-felügyelet élén álló Szabó Mihályt tavaly április 1-jével nevezték ki. Az igazgatói posztra versengők között –mint megírtuk – ott volt az egyenruha viselésétől és rendfokozata használatától idén eltiltott Kiss Ernő nyugalmazott tábornok, volt angyalföldi rendőrkapitány is.

 

Cikk forrása: http://hvg.hu/itthon/20101022_volt_kemelharito_kozterulet_felugyelet_el