Óbuda egykori alpolgármestere, Pető György, frissen igazolt rendőrségi munkatársként ráláthat a BKV-s nyomozásokra – értesült a HVG. Az expolitikus ellenlábasa volt az MSZP-ben annak a Hagyó Miklósnak, akit keresztapaként festett le interjújában egy gyanúsított egykori BKV-vezérigazgató.

Hagyó közleményben cáfolt, majd – úgy tudni, a pártvezetés nyomására – felfüggesztette párttagságát. Hatvaniék hallgatnak, az MSZP-vezérkar pedig csak azt állítja, hogy az igazság kiderítésében érdekelt. Márpedig ha van igazság abban, amit a volt vezérigazgató beszél, akkor Hagyó és Hatvani is hamarosan gyanúsított lehet, így az ő szerepük részletes nyilvánosságra hozatala nekik szóló figyelmeztetésként is fölfogható. „Minden valószínűség szerint árt a nyomozásnak a nyilatkozat” – ismerte el a HVG-nek Balogh ügyvédje, Bárándy György.

Nem ilyen finnyás a BRFK és a nyomozást felügyelő Fővárosi Főügyészség, amely nem kívánta kommentálni a történteket. Ahogyan azt sem, hogy Bárándy közlése szerint ügyfele első, írásbeli vallomását a rendőrség államtitokká minősítette, márpedig alig hihető, hogy a 24 oldalas vallomás és az újság múlt szombati közlése között nincsen átfedés. (A minősítés hivatalos oka az volt, hogy Balogh vádalkut ajánlott tényfeltárásáért cserébe, márpedig a vádalku részletei automatikusan titkosak.) Az ügyészség mindössze annyit közölt a HVG-vel, nem tudták előre, hogy Balogh megszólal a sajtóban.

Miután a rendőrség erre a kérdésünkre sem felelt, előfordulhat, hogy ő volt beavatva. Az életszerűtlen ugyanis, hogy a hatóságokkal együttműködő, saját szerepét az egyébként egy hónappal ezelőtt készült interjúban is bagatellizáló – magát az állásáért remegő, megfélemlített emberként beállító – Balogh kockáztatja a frissen kialakult jó viszonyt egy be nem jelentett interjúval. Különösen akkor, amikor a nyomozás eredményességének veszélyeztetése címén számos vélelmezett bűntársa előzetesben ül. Márpedig úgy tűnik, a hatóságok továbbra is elnézőek Baloghgal, aki a hét végén nyilatkozott a Hír Televíziónak is.

Ha pedig a gyanúsított médiahaknija, ahogyan fölsejlik, félhivatalos hatósági – rendőrségi-ügyészségi – kommunikációs offenzíva része, annak a potenciális gyanúsítottak figyelmeztetése mellett oka lehet még, hogy a Hagyóék ellen szóló bizonyítékok (még) nem elegendőek a vádemeléshez, arra azonban mindenképpen, hogy tovább hergeljék a közvéleményt. Ez azonban a kevésbé valószínű magyarázat, hiszen az eddigi ügyészi gyakorlat rendre az, hogy vádat emelnek „egy állítás, egy tagadás”-alapon is. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy egyelőre nem kérték Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését (lásd A mentelmi jog védelmében című írásunkat).

Sajátos egyébként Bárándyék szerepe is az ügyben. A 90 év feletti Bárándy György maga jelentkezett az ügyészségen Balogh nevében, hogy ügyfele föl kívánja tárni saját szerepét és másokét is a bűnügyben. A „mások” között szerepel például az interjúban is megnevezett Horváth, akit viszont Bárándy Péter exminiszter véd, holott a két gyanúsított érdekei nyilvánvalóan ellentétesek. Meglehet, igazak a hírek, hogy az utóbbi időben megromlott a viszony ügyvéd apa és fia között, a kamarai nyilvántartás szerint azonban közös irodájuk van. A harmadik generáció, Bárándy Gergely (MSZP) országgyűlési képviselő, zuglói képviselőjelölt pedig kifejezetten a Balogh által városházi keresztapaként lefestett Hagyó bizalmi emberének számít a pártban.

RÁDI ANTÓNIA

 

Cikk forrása: http://hvg.hu/hvgfriss/2010.10/201010_a_bkvnyomozas_fejlemenyei_valtoallitas